Nieuwe keuken voor molen O-T in 2016

In het voorjaar van 2016 besloot het bestuur van de stichting De Zijper Molens dat het keukenblok van de bewoonde molen O-T vernieuwd moest worden. Dit omdat het granito aanrechtblad al langere tijd aan beide zijden van de spoelbak scheuren vertoonde en er bovendien uit de spoelbak al de nodige tegeltjes verdwenen waren. Dit kon zo dus niet langer, alleen al niet vanwege de hygiëne. Het aanrechtblad dateerde waarschijnlijk uit het begin van de jaren vijftig toen granito bladen nog veelvuldig werden toegepast. Navraag heeft geleerd dat bij de restauratie in de jaren zeventig de vloer van de keuken en ook het keukenblok vernieuwd is waar vervolgens het bestaande granito blad weer op is gelegd.
Aan de linkerzijde van het aanrechtblad was een houten plaat gemonteerd waar het gaskooktoestel min of meer op balanceerde.

Een onveilig geplaatst gascomfort, barsten in het aanrechtblad en ontbrekende tegeltjes in de spoelbak

Eerst werd er nog aan gedacht om alleen het aanrechtblad te vervangen, maar gezien de algehele toestand van het aanrechtblok inclusief plank met kooktoestel werd toch besloten om alles te vervangen.

Het molenaarsgezin Ron en Josje Brommer, die de molen al sinds 1993 bewonen, hadden in de krant iets gelezen over de bouw van een nieuwe boet in Den Oever. Daarin stond dat het (éénmans-)bedrijf van Stefan Witteman (http://www.stefanwitteman.nl/) het interieur van de nieuwe boet in oud-Hollandse stijl had gemaakt. Stefan werd uitgenodigd om in de molen O-T te komen kijken of hij het zag zitten om het keukenblok te vervangen. Hij gaf aan dit te willen doen en nadat hij een schets met een offerte aan het bestuur had aangeleverd werd hem opdracht verleend voor een nieuw keukenblok inclusief pomphuis.

De schets van Witteman

De familie Brommer wilde voor eigen rekening nog wat extra werk door Stefan laten uitvoeren. Zoals een schouw met afzuigkap boven het gasstel, tegelwerk tussen het aanrechtblad en de schouw en later ook nog eens de vervanging van twee kleine kastjes in de wand waar het droge wiel achter zit door een hele grote kast. Verder zouden zij de rest van de keuken voorzien van een fris uitziende lik verf.

Direct na de bouwvak is Stefan begonnen met het samenstellen van het keukenblok. Dat kon hij daar makkelijker en ook beter, vanwege de beperkte ruimte in de molen, in zijn eigen werkplaats doen.

Het keukenblok in wording in de werkplaats van Witteman

De bewoner heeft zelf het oude aanrechtblok verwijderd. Toen dat weg was, heeft hij de isolatie boven de veldmuren vervangen. De bestaande isolatie stelde weinig voor. Ron vertelde dan ook dat in de winters van '93/'94 en ook '94/'95 toen er dagenlang een stevige wind uit het oosten stond, het binnen net zo hard waaide als buiten. En dat was echt koud, de waterleidingen waren dan ook bevroren. Dus heeft hij toen ten einde raad een muur van strobalen en zeil tegen de oostwand van de molen gebouwd om het in de keuken enigszins comfortabel te maken.

   
Links: Na het slopen van het oude keukenblok.  Rechts: het nieuwe blok geplaatst

Na een paar weken was op het schilderen na de klus geklaard. Het resultaat mag er zijn.

De deurtjes zitten erin, de achterwand is getegeld

Een fraai Belgisch hardstenen aanrecht dat nu wel doorloopt tot aan de zijmuur en waarop het gasstel een goede plaats vindt. Het tegelwerk met oud Hollandse tegels(witjes) en de schouw completeren het geheel. De keuken is voorzien van geklampte deurtjes met origineel hang en sluitwerk. De hardstenen pompbak dateert van ergens rond 1880. De koperen kranen van het pomphuis zijn ook origineel. Het gehele interieur is teruggebracht in historische kleuren zoals het bentheimer voor de keuken en schothout, grijs op de vloer en ossenbloedrood voor de zolder.

   

Terug naar Nieuws